In het hart van Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1001 vijvers verborgen: De Wijers.
 
De grote en kleine waterplassen vormen een paradijs voor de echte natuurliefhebber. De streek biedt immers een thuis aan heel wat zeldzame dieren, zoals de statige roerdomp en de kleine boomkikker. Maar ook de cultuurhistorische parken bruisen er van het leven. In deze parken zorgen knuppelpaden ervoor dat je voeten droog blijven terwijl je over de vijvers loopt. Kinderen mogen daarentegen heerlijk spetteren of zich wagen op het picknickeiland dat enkel met natte voeten bereikbaar is.
1001 vijvers
Te voet of fietsend door het water: overal kom je vijvers - bij ons heten ze 'wijers' - tegen. De vele vijvers ontstonden onder andere onder impuls van de Abdij van Herkenrode, toen de kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis te kweken. Later kwamen commerciële viskwekers in het gebied, waarvan vandaag nog steeds enkele familiekwekerijen actief zijn. Viskweek is dan ook onlosmakelijk verbonden met het vijvergebied.
 
Tip: neem een verrekijker mee op je staptocht om de natuurpracht te bewonderen. Maar geen enkel probleem als je die vergeet want onderweg kun je in verschillende kijkhutten binnensluipen om de bijzondere watervogels te ‘spotten’. De vele vijvers zijn overigens mooi te bewonderen vanop de uitkijktoren in Zonhoven. 
Eens in de twee jaar, op de Dag van De Wijers, zet deze prachtige streek haar deuren open voor het grote publiek. Op de meest bijzondere plekjes ben je van harte welkom om het land van 1001 vijvers te proeven en te beleven!
 

De Dag van De Wijers is een organisatie van het Regionaal Landschap Lage Kempen, de 7 gemeenten van De Wijers, de provincie Limburg, de Vlaamse Overheid en ontelbare lokale partners.

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw
Grote Baan 176
3530 Houthalen-Helchteren.be
info@rllk.be - 011 78 52 59
www.dewijers.be
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
#dagvandewijers
#dewijers
RLLK_Logo2017_Nieuwevlinder.jpg
Wat te doen in Limburg